Dobrý den.
Děkuji vám za odpověď. Toto je přesně ta schizofrenie, která mne v poslední době trápí. Podle Enterprise Europe Network, Czech Trade, Evropské komise (tedy help desku Europa direct) a dalších jako je Celní úřad a podobně, bude-li vždy odběratel plátce DPH a nebude-li zboží uskladněno ve Francii déle než tři měsíce, tak registrace k DPH není nutná, ale naší daňaři reagují naprosto stejně jako vy a chápou tento meziskald jako přemístění majetku do jiné členské země a teď, co s tím... Já samozřejmě registraci nechci, jistě, nic nemusím platit, jde jen o registraci, pořád je daňové zatížení ve formě DPH na vrub našich odběratelů, ale je to určitá a zbytečná administrativní zátěž, kterou bude muset někdo nést a to znamená zvednutí nároků na zaměstnance a to vše nám už tak trochu vadí, protože hledáme úspory v rámci produkce, kde to jen jde....
Můžu se na to taky vykašlat a risknout to a maximálně bud vyzván k dodatečné registraci a k dodatečnému podání přiznání k DPH s nulovým rozdílem, ale i toto je opět nějaké administrativní zatížení i s určitým finančním dopadem, které se následně projeví na ceně našeho výrobku a mou praxí je, mít vše připraveno, mít jisté čísla, mít jasný a neměnný business plán a tím být vždy o krok před konkurencí, neb ta tak precizní není a to je snad základ tržního hospodářství

Problém je totiž v tom, naši odběratelé jsou dopředu známí, tedy je jich 6, všichni jsou plátci, ale já nikdy nevím, zda-li si jeden odebere 5 kusů, druhý 6, třetí 8, nebo naopak... jak to účetně vyřešit, abych z toho udělal určitou konsignaci? Jak mám to zboží vyexportovat do jiné čelnské země, aby to nebylo přemístění majetku? Můžu to nahradit nějakou proformou s neurčitým objemem zboží na jednotlivé odběratele? Bude stačit smlouva o odběrech, kde místo odebrání bude Francie a ono logistické centrum?
Jak jsem již řekl, je to pro mne určitá schizofrenie, neb ony výklady se liší... Francie a ČR mají smlouvu o zamezení dvojího zdanění a v té se jasně uvádí, že sklad a skladovaccí prostory nejsou provozovna, EEN, EK EU, uvádějí výše uvedené, Celní správa tvrdí, že institut konsignační sklad ztratil v EU dnes již svůj význam, ale jeho institut ze zákonů nevymizel a dá se tento sklad takto chápat a podobně a poté váš názor a názor našich daňařů, ale vyše odpoévěď je jasnější a znova děkuji, cituji: pokud je jasný odběratel... Jak účetně ajistit jasnost tohoto odběratele neurčitou proformou, jednoduchou smlouvou o místě odběru??? Děkuji znova za radu a bude-li zájem, můžeme spolupráci rozšířit i jinak

TH