Hezký den,
potřeboval bych poradit.
Jsem OSVČ, neplátce DPH. Činnost pouze v tuzemsku - provádím služby - opravy věcí.
Příklad : Tuzemská firma ( plátce ) nakoupila zboží od firmy mimo EU ( od plátce ). Tuzemská firma zboží zaplatila. Nicméně tuzemská firma reklamuje u dané zahraniční firmy závady na zboží. Tato zahraniční firma pro odstranění závad na zboží si u mě objednala opravu na reklamovaném zboží a bude mi danou službu ( odstranění závad ) hradit. Zboží si vyzvednu v tuzemsku a v tuzemsku ho opravím a zase ho v tuzemsku vrátím tuzemské firmě ( nějak moc tuzemských slov :-) ). Tato oprava proběhne ještě letos vč. fakturace. Jedná se o drobnou zakázku v hodnotě cca do 60.000 Kč. Jiné opravy se zahraničními ( ať v rámci EU či mimo ni ) objednateli jsem jinak letos neměl a ani je již do konce roku nepředpokládám.
1. stanu se ihned plátce DPH nebo až později či se vůbec nestanu ? ( pokud ano, kterým okamžikem - myšleno pro daný příklad. Dobrovolnost, obrat, nákup zboží či aut v zahraničí apod. je mi snad trošku jasný, ale ohledně služeb se zahraničím av návaznosti na vznik plátcovství DPH jednoznačně tápu :-) )
2. musím již fakturovat s daní nebo ne ( vlastně odpověď mi může naznačit otázka č. 1 ) ?
3. jak bych to měl v případě s registrací DPH ? ( kdy se musím zaregistrovat )
4. hraje v takovém případě nějakou roli to, že zboží vlastní tuzemská firma ? ( když dodavatel z mimoEU provádí reklamaci prostřednictvím mě , coby OSVČ ) ( asi mi taktéž vyplyne z předchozích odpovědí )
Děkuji.