Dobrý den, uvažuji o podnikání - výuka jazyka v mimoškolních zařízeních a zajímá mě, zda musím platit soc. a zdravotní poj. jelikož jsem zaměstnaná na zkrácený úvazek 20 hod. týdně - zde platím soc. a zdrav. poj. v plné výši i když moje mzda nedosahuje díky omezenému počtu hodin minimální hrubé mzdy, tj. 8000 měsíčně. Mám možnost učit na jazykové škole na živnostenský list, moje činnost však nebude posuzována jako vedlejší, když můj příjem ze zaměstnání nedosahuje výše minimální mzdy, zároveň ale nevydělám na živnostenský list tolik, abych mohla platit soc. a zdrav. poj. - tzn. měsíční minimální zálohy, jelikož učením vydělám tak 8000-9000měsíčně. Pojištění tedy platím v zaměstnání a zajímá mě, zda bych i přesto musela každý měsíc platit zálohy, které dohromady činní kolem 3000 - v tom případě bych moc nevydělala, nebo zda bych pojištění doplatila až na konci roku podle výše příjmu, popřípadě by mě zajímal Váš názor, zda má cenu do toho jít a na kolik by mě vyšlo to pojištění, kdyby se počítalo na konci roku. Výdaje bych určitě počítala procentem, dočetla jsem se zde, že by to mělo být 50% příjmu, z této mé, neřemeslné činnosti. Doufám, že jsem se vyjádřila srozumitelně a předem moc děkuji za odpověď a cenné rady.