Dobrý den, paní Zdeno, mám opět dotázek. Včera jsem to všude hledala,ale už jsem z toho jelen. Mám u kamaráda za 1.Q 2011 3 faktury, za každý měsíc jednu. Je to za online kampaň na Google a poskytovatel je Google Ireland - mají uvedené i jejich DIČ. Jelikož je to služba na internetu a může na ni nahlížet kdokoli z různého státu, ale zde se určitě řídíme údaji poskytovatele, což je tedy firma z Irska. Faktury jsou bez DPH a píší na nich, že tyto služby jsou předměm zpětného účtování DPH a budou příjemcem účtovány v souladu s čl.196 směrnice Rady 2006/112/ES. Já si tedy dopočítám DPH - to je mi zcela jasné, ale zmatek mám v tom, kam přesně uvádět v přiznání. Dala bych do ř.5 a pak do ř.43?-vypočítávala bych základní sazbu? A tady si nejsem jistá, zda s plným nárokem na odpočet či kráceným a nebo i jinak - v tomto totiž tápu a vůbec mi není jasné, i když jsem to hledala v zákonech, kdy a proč tomu tak je. Dala bych s plným nárokem, dle toho, co jsem si vyhledala, ale bylo už toho tolik, že si nejsem úplně jistá.
A ještě k tomuto jeden dotaz a to k souhrnému hlášení - kamarád si je dělá sám elektronicky, jelikož sám ještě poskytuje grafické služby na Slovensko a v hlášení tyto faktury uvádí, ale neměl by tam uvádět i tyto 3 faktury z Irska?
Moc děkuji za rady od kohokoli, kdo bude vědět. Míša