Jak podnikat - diskuzní fórum

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1]

Autor Téma: Identifikovaná osoba - přepočet z EUR do CZK pro účely DPH  (Přečteno 1591 krát)

Míla11

• Newbie
  • *

Dobrý den, prosím o radu. Jsem OSVČ, neplátce DPH, identifikovaná osoba. V minulém měsíci jsem pořídil zboží z jiného členského státu (DE). To jsem uhradil na základě potvrzení objednávky předem na účet dne 12.11., daňový doklad mi byl vystaven ale až 14.11. (datum dokladu je rovněž 14.). Jakým způsobem mám přepočítat EUR na CZK pro účely přiznání k DPH? Denním kurzem ČNB platným ke dni platby za zboží, či ke dni uvedeném na faktuře? Případně lze přepočet provést i jiným způsobem?
Předem moc děkuji za odpověď a přeji příjemné prožití vánočních svátků. :)
M.
IP zaznamenána

Zdena

• Global Moderator
  • Hero Member
Re:Identifikovaná osoba - přepočet z EUR do CZK pro účely DPH
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 19, 2024 »

Dobrý den. DPH přiznáváte ke dni vystavení daňového dokladu (§25/1 ZDPH), tj. k 14. 11. 2024. A k tomuto dni provádíte přepočet cizí měny na koruny. OSVČ většinou používají denní kurz ČNB. Pokud máte zpracovanou vnitřní směrnici, ve které je stanoveno, že budete používat například pevný kurz, tak můžete přepočítávat podle této směrnice. Podle ustanovení § 4/8/b) ZDPH lez využít i poslední směnný kurz zveřejněný Evropskou centrální bankou. 
IP zaznamenána
Stran: [1]