Paní Zdeno, vyčerpávající odpověď - děkuji moc. Ještě než jsem to dočetla, tak jsem též zvažovala o té operativní evidenci - jak píšete hned na začátku. A zřejmě to tak provedeme, protože to bude nejjednodušší a bude to mít rovnou v nákladech.
Mám ještě jiný dotaz, který se týká Přehledu na ZP - zrovna jsem si připravila podklady pro kamaráda, že už mu to vytisknu. A jak to tak bývá, každý rok narazím na něco a pak to řeším skoro u každého, ale toto mám skutečně jen u něj. Je OSVČ, která má tuto činnost jako hlavní - truhlářství a k tomu je ještě zaměstnán - mám dojem, že na dohodu o pracovní činnosti (odvod SP,ZP a daně), ale jen po určité měsíce - topí v budově, kde má pronajatou truhlárnu a to i pro jiné lidi, takže mu platí v topné sezóně výplatu. Jde mi o to, zda mu mohu v řádku 6 - platil min.vym.zákl. - uvádět jen ty měsíce, kdy nemá žádnou výplatu?
Já jsem mu tam vždy vyplňovala 12 měs., protože jsem si říkala, že skutečně nevím, zda mu za každý ten měsíc, kdy má výplatu, bylo odváděno pojistné z min.vym.zákl. pro zam. Ale teď jak nad tím přemýšlím, tak asi muselo, i když je to ta dohoda, tak musí vypočítat vždy min.zálohy. Tak si tak říkám, že pokud jsem mu to celé roky dělala špatně, tak jsem ho připravila o pěkné peníze, proto se chci ještě zeptat, zda nevíte kolik let zpětně se dá opravit přehled na VZP a pokud vůbec potom vrátí nějaké peníze?
Děkuji moc a veliký obdiv, že to všechno na těchto stránkách tak zvládáte. Já už jsem nyní tak vyčerpaná (už 14 dni marodím-já i děti a ještě papíry), že si tak říkám, že to příští rok všem známým vrátím, že už jim nebudu nic dělat, protože to tak žere času a já se ani nemám čas věnovat dětem a to již koncem roku nastupuji do práce, takže budu mít času ještě méně.
Hluboce se KLANÍM. Míša