Zdravím,
už som nad touto témou strávil niekoľko hodín a zošedivela mi druhá polka vlasov, ale stále nemám jednoznačnú odpoveď, preto chcem poprosiť niekoho, kto sa v tejto problematike pohybuje, o odpoveď.
Situácia: Právnická osoba, platca DPH na Slovensku, poskytovateľ webhostingových služieb, dodáva českým zákazníkom, neplatcom DPH webhostingové služby. Doteraz bolo všetko ok, od 1.1.2010 je to problém, pretože dodaním takejto služby (rádovo v stokorunách ako ročný poplatok) zmutujem CZ zákazníka na platcu DPH, čo moji zákazníci neakceptujú a teda by som o ne prišiel a mne nastal vážny problém.
Riešenie: Keďže mám na Slovensku aj živnosť, neplatca DPH, zriadim si na ňu účet v ČR. SK firma, poskytovateľ služby vyfakturuje tieto služby na moju živnosť a ja ich následne vyfakturujem určenému CZ zákazníkovi, teda nastane vzťah: živnostník, neplatca DPH v SR dodá službu firme v ČR, ktorá je tiež neplatca DPH. Tým by sa mal obísť tento nezmyselný zákon a ja neprídem o zákazníkov.
Je toto riešenie v poriadku? Alebo platí, že ajkeď sú obaja neplatca DPH v ČR, aj SR, tak poskytnutím služby vzniká v ČR neplatcovi povinnosť stať sa platcom DPH? V takomto prípade by som musel nájsť firmu v ČR, ktorá je platca a fakturovať to zákazníkom cez ňu.
Ďakujem za odpoveď