Mockrát děkuju za odpověď Zdeni,
ptal jsem se také jednoho znalce daní na Webtrhu, který mi odpověděl to samé, co Vy zde.
Volal jsem dnes na FÚ, kde mi paní řekla další \"zajímavosti\". A to že se prý nemusím kvůli dvěma stům utraceným za fotografie přihlašovat jako plátce DPH. Toto je prý povinnost pro právnickou osobu. Takže z čeho si mám vybrat? Soudím dle svého zdravého rozumu, že více víte Vy s kolegou z Webtrhu.cz
Ačkoli by se to nemělo stávat a úředník by měl být informován, poradila mi paní zřejmě špatně.
Já osobně to udělám asi tak, že tyto výdaje za fotky neuvedu nikam a poslouží mi jako nedaňový výdaj, jak jste již uvedla. Koupil jsem naštěstí jen tyto fotky, nic jiného.
Je to pro mě lekce, poučení o tom, že je potřeba si řádně pročíst zákon a začít něco dělat, až když je vše \"v cajku\". Radím tedy i ostatním, aby si četli vše, co je potřeba, jinak narazí na klacky od státu, tak jako já.
Další nákupy služeb (tzn. koupě fotografií přes internet) samozřejmě plánuju, potřebuju je jako ilustraci k článkům. Najdu si tedy něco v tuzemsku. Ze Slovenska jsme zatím nakoupil jen od neplátců a nepodnikatelů, čili zde je to tuším jasné i pro mě
Netřeba se obávat.
Celé to ale chápu jako klacky pod nohy od státu, kterému platím nemalé daně a dřu jak mezek, abych si vydělal na chleba a na polévku. Služby v zahraničí jsou často levnější a kvalitnější, než ty naše české. Toto chápu jako velký problém pro každého malého drobného podnikatele, který se nechce zabývat složitou administratibou (plátce DPH). Dost mi toto vadí a doufám, že ti naši hejsci u koryt toto někdy změní.
Ještě jednou Vám Zdeno děkuji, moc jste mi pomohla a nejen mě.