Nákup stroje a odpis

Jak podnikat - diskuzní fórum

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Autor Téma: Nákup stroje a odpis  (Přečteno 181 krát)

Paplub

• Full Member
Nákup stroje a odpis
« kdy: Října 17, 2025 »

Dobrý večer paní Zdenko, ještě je sice pár měsíců do konce roku, ale...OSVČ zakoupil v roce 2024 stroj, zařazený do odp.skupiny, uplatněný odpis. V lednu na tento stroj obdržel dotaci...žádal o ní již v roce 2024, ale přišla mu až v roce 2025. Proto jsem uplatnila v prvním roce odpis z PC stroje. Bude rok 2025 a já musím zůstatkovou cenu ponížit o obdrženou dotaci a odpisy již provádět podle nového odp.plánu? Vůbec ale nevím, jak to spočítat. Děkuji za Váš čas.
IP zaznamenána

Zdena

• Global Moderator
  • Hero Member
Re:Nákup stroje a odpis
« Odpověď #1 kdy: Října 19, 2025 »

Dobrý den. Uveďte odpisovou skupinu a způsob odpisování.
IP zaznamenána

Paplub

• Full Member
« Odpověď #2 kdy: Října 20, 2025 »

Dobrý den...odp.sk. 2  ..+ zvýšení 10 %. PC = 584.856,- , 2024 odpis/R - 122.820. ZC= 462.036,00 Dotace přišla v lednu 2025-256.405,-.
Takže ZC je 205.631,--Kč. Děkuji
IP zaznamenána

Zdena

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpověď #3 kdy: Října 20, 2025 »

Odpisujete podle § 31/1/d) ZDP, kde je roční odpisová sazba pro první rok 21% a pro další roky 19,75%. Podle § 29/7 ZDP se při snížení vstupní ceny, ke které dochází na již odpisovaném majetku, má stanovit odpis ze změněné vstupní ceny při zachování platné sazby. Snížená vstupní cena po odečtení dotace činí 328.451,- Kč, roční odpis z této ceny mi vychází na 64.869,- Kč, na pátý rok odpisování zbývá jen 11.024,- Kč. Snad je to správně:-)
IP zaznamenána

Paplub

• Full Member
« Odpověď #4 kdy: Října 21, 2025 »

Takže jsem správně pochopila, že dotaci musím odečíst z PC, nikoliv ze zůstatkové po prvním roku odpisu. A pak pokračovat podle platné sazby dál, tak jak píšete..19,75 %.
Děkuji moc.
IP zaznamenána

Zdena

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpověď #5 kdy: Října 21, 2025 »

Při rovnoměrném odpisování se odpisy vypočítávají ze vstupní ceny, takže bych dotaci v první řadě odečetla z PC, ze které budu počítat odpisy (ze zůstatkové ceny jsem ji odečetla také, abych věděla, kdy budu na nule).
Ze zůstatkové ceny se vypočítávají odpisy při zrychleném odpisování (kromě prvního roku).
IP zaznamenána

Paplub

• Full Member
« Odpověď #6 kdy: Října 22, 2025 »

Ještě jednou moc děkuji.
IP zaznamenána