Dobrý den, podnikám jako fyzická osoba, jsem identifikovaná osoba, vedu daňovou evidenci, provozuji e-shop a moc bych Vás chtěl poprosit o radu k následujícímu:
1) Na přelomu roku jsem vystavil fakturu, kterou jsem odeslal se zbožím (ještě v r. 2024). Toto zboží si zákazník nevyzvedl a mně se na začátku ledna vrátilo zpět (zákazník tedy fakturu neobdržel). Je v pořádku, pokud tuto fakturu neuvedu v daňové evidenci (zboží nebylo zaplaceno) a pouze si ji uschovám spolu s trasovaním zásilky, ze kterého je patrné, že se mi zásilka vrátila, pro případnou kontrolu? Je třeba částku na faktuře uvádět jako pohledávku v zápisu o inventuře a DAP, když zboží fakticky nebylo doručeno a následně (v 1/25) jsem od kupní smlouvy odstoupil?
2) Pokud nakoupím zboží ze zemí EU bez DPH, to následně odvedu v ČR, je za pořizovací cenu zboží, kterou se oceňuje zboží při inventuře, považována částka s DPH, nebo bez?
3) Pokud bych chtěl v daňové evidenci uplatňovat výdaje (barva, etikety) související s tiskem štítků na balíky a zároveň používat dosud nevyužívanou tiskárnu, kterou jsem zakoupil několik let před začátkem podnikání, je v pořádku následující postup? Vytvořím si tabulku drobného majetku, do ní zapíši tiskárnu a jako cenu uvedu částku, za kterou se tento typ tiskárny nyní prodává v bazarech (cca. 1,5tis.). Tiskárnu už nikde jinde neuvádím (inventura, DAP apod.).
Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.