Jak podnikat - diskuzní fórum

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  
Stran: [1]

Autor Téma: DPČ + OSVČ a zálohy  (Přečteno 16955 krát)

dana_s

• Newbie
  • *
DPČ + OSVČ a zálohy
« kdy: Leden 06, 2025 »

Dobrý den,
pracuji jako OSVČ na hlavní činnost, odvádím minimální zálohy ZP a SP. Od října mám brigádu na DPČ, která přesahuje daný limit 4000Kč (za rok 2024). Podepsala jsem u zaměstnavatele čestné prohlášení, že si zálohy na ZP platím sama, aby mi nemuseli doplatek strhávat z výplaty. Na výplatní pásce mám položky "SP pracovník odvod" a "ZP pracovník odvod" (v řádech stovek korun), a předpokládám, že něco odvádí zaměstnavatel.

Chtěla jsem se zeptat, jak je to se sociálním pojištěním? Mám platit minimální zálohy SP jako nadále? Nestala se ze mě OSVČ s vedlejší činností už od října? Našla jsem tady nějaká podobná vlákna, ale jsou už tak deset let stará. :D Mám v tom docela guláš, tak budu ráda za jakoukoliv radu.
IP zaznamenána

Zdena

• Global Moderator
  • Hero Member
Re:DPČ + OSVČ a zálohy
« Odpověď #1 kdy: Leden 06, 2025 »

Dobrý den. Pokud máte zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění zaměstnanců (zaměstnavatel odvádí SP), tak jste už od října OSVČ vedlejší. Můžete si snížit zálohy na úroveň platnou pro OSVČ vedlejší. V přehledu za rok 2024 uvedete počet měsíců hlavní a počet měsíců vedlejší činnosti, vznikne přeplatek záloh, který se Vám po podání přehledu vrátí.

Sociální pojištění při vedlejší činnosti zde: https://www.jakpodnikat.cz/socialni-pojisteni-vedlejsi-cinnost.php
IP zaznamenána

dana_s

• Newbie
  • *
Re:DPČ + OSVČ a zálohy
« Odpověď #2 kdy: Leden 07, 2025 »

Moc vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den!  :)

IP zaznamenána
Stran: [1]