Paní Konečná, děkuji Vám moc za vaši odpověď, pokud byste mi pomohla ještě s následující otázkou, byl bych Vám opět vděčen.
Můj kolega řeší podobnou otázku ohledně daní a touto prací, akorát s tím rozdílem, že je zaměstnanec a vůbec nemá ŽL.
Jedná se o stejnou práci a stejnou zahraniční firmu ze Švýcarska. Předpokládám, že na přijetí této službu nepotřebuje vůbec řešit živnost a jednou za měsíc by obdržel sumu v € na jeho klasický bankovní účet. Musí z této sumy odvádět daně? V případě že ano, pak se dočetl, že do 70 000 Kč za rok nemusí platit sociální pojištění, pouze zdravotní. Pokud ale překročí tuto částku, bude muset platit i sociální. Zde je ale problém, jelikož v odměně kterou obdrží budou započítány i jeho náklady hlavně ve formě využití auta a nákupu benzínu, což může dělat až 50 % dané částky. No a dostáváme se k problému, že pokud by např. za rok si vydělal 120 000 Kč a musel odvést zdravotní a sociální pojištění, pak by mu z té sumy moc nezbylo, protože reálně by jeho čistý zisk před zdaněním činil cca. 70 000 Kč. Nastala by pak paradoxní situace, že by musel platit daně z vlastních nákladů.
Nechce se mi věřit, že tento model je reálný, proto je možné mu poradit, jak docílit toho, aby alespoň nemusel platit daň z vlastních nákladů (projetý benzín).
Děkujeme za případnou odpověď.