Dobrý den, mám dotaz, jak je to s přenesenou daňovou povinností, či se sníženou daní 15%. Manžel jako OSVČ, dobrovolný plátce DPH má zákazníka, co ho nutí do toho, aby mu vystavil na svoje práce a dodaný materiál 15% nebo dokonce přenesenou daň..tedy 0%.Snažila jsem se to nastudovat v zákonech, ale hlava se mi už z toho točí, nechápu to. Poskytujeme materiál elektro(elektronický) pro inteligentní řízení rodinných domů, případně firemních a výrobních hal. Dále se tyto jednotky naprogramovávají. Takovou činnost jsem nikde v zákoně uvedenou nenašla. Sníženou 15% daň chápu u rodinných domů, bytů, co splňují parametry sociálního bydlení. Odběratel nám nechce zaplatit, prý všechny firmy ve stavebníctví, co pro ně dělají to mají s přenesenou, či 15% daní. Tak to tak vyžadují i po nás. Lze to tedy napsat do faktury jako např. elektro práce... a dát přenesenou daň? My nemáme živnostenské povolení na elektro-silnoproud rozvody v domech, jen slaboproud, tedy konkrétně máme živnost na Montáž, instalace,výroba, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení, k tomu kupujeme a prodáme materiál . Budu moc ráda, pokud mi někdo poradí, jak to vysvětlit, či jak to udělat správně. MOC děkuji.