Dobrý den,
moc prosím o radu.
Po obnovení přerušené podnikatelské činnosti (během půlročního přerušení jsem se neuváženě odhlásila z registrace k DPH), jsem se opět chtěla přihlásit k DPH, protože poskytuji služby v zahraničí zahraničním obchodním partnerům. Na finančním úřadě mi oznámili, že se nemohu opětovně zaregistrovat jako plátce DPH, pouze jako identifikovaná osoba.
A navíc, že zaregistrovat jako identifikovaná osoba se mohu až poté, co vystavím první fakturu za poskytnutí služby v zahraničí.
Já přece nemohu vystavit zahraničnímu podnikatelskému subjektu fakturu za služby bez VAT number. A VAT number nemám, protože nejsem zaregistrovaná. Paní na finančním úřadě mi sice tvrdila, že VAT number bude přece opět moje rodné číslo, ať ho tedy použiju, avšak zatím není mé rodné číslo registrováno ve VIES, zcela logicky, protože nejsem registrovaná ani jako plátce DPH ani jako identifikovaná osoba.
Nevím, jak z toho bludného kruhu ven, na úřadě mě nezaregistrují bez faktury a fakturu do zahraničí za služby přece nemohu vystavit bez VAT number.
Navíc, fakturovat už musím - už došlo k plnění.
Prosím o radu, jak postupovat.
Děkuji,
Toja