Dobrý den,
už nějaký den projíždím internet a snažím se udělat si finální pořádek v tom, jakto funguje s doklady. Mám již svoji představu, ale rád bych se s tím obrátil na odborníka
. Snažím se pochopit principy a ne jen memorovat postupy, tak to bude trošku rozsáhlejší. Díky za pochopení
.
Jsem NEplátce DPH.
1, Zákon nedefinuje žádný konkrétní název pro doklad od neplátce (jako napříkad u plátce je \"zjednodušený\" a \"běžný daňový doklad\"). To co tedy vydávám je jakýsi \"doklad o prodeji\"(dále jen doklad), pro který existují různé \"lidové\" názvy - stvrzenka, účtenka, paragon, pokladní blok, zažitý termín \"faktura\"
2, Doklad stačí zákazníkovi vystavit na požádání.
3, Doklad nemusí obsahovat konkrétní informace o odběrateli (na faktuře stačí uvést \"koncový zákazník\").
4, Doklad mohu vystavit na libovolnou částku (tím myslím, že neexistuje žádné rozdělení jako u plátce DPH ( zjednodušený < 10 000 < běžný daň. doklad).
5, Dále jsem pochopil, že transakce fungují tak, že po jedním \"dokladem\" vyjádřím pohledávku zákazníkovi a následující \"dokladem\" zaeviduji samotný příjem peněz. Na což přijde řeč dále.
Následně mám trošku nepořádek v tom, když se jedná o platbu hotovostní nebo bezhotovostní (na účet).
6, Když se platba uskutečnuje převodem na účet, je lepší vydat \"fakturu\", kde je i číslo účtu apod. - faktura v tomto případě slouží jako pohledávka a následný příjem peněž doložím výpisem z účtu
7, Když zákazník platí hotově, vydávám paragon -
http://www.aao.cz/inshop/catalogue/products/pictures/12097.jpg ... a zde nevím, zda slouží paragon jako doklad o příjmu nebo pohledávka (někde jsem četl, že s paragonem ještě vydám příjmový pokladní doklad, který by tedy sloužil jako doklad o příjmu peněz).
8, Existuje nějaká možnost pro platbu převodem vydat paragon (zaslat se zbožím) a platební informace zákazníkovi sdělit třeba mailem?
Děkuji za odpověd.
Lukáš