Dobrý den,
už skoro týden si čtu na různých serverech často dost lišící se informace o tom, jak legálně objednat zboří v Čínském eshopu a následně jej prodávat v ČR. Proto píši zde, abych si vše ujasnil.
Nejdříve nastíním mou situaci: fyzická osoba (IČ), neplátce DPH, podnikání jako vedlejší činnost, uplatňuji paušály 60%
Rád bych ze serverů jako AliExpress apod. kupoval pro začátek např. drobnou bižuterii.
V eshopu tedy zaplatím kartou a zboží bude odesláno s poštovným zdarma přes China Post Air Mail.
Následně přijde zboží do ČR, kde se dostane na celní prohlídku. Ještě před samotnou objednávkou se musím zaregistrovat u celního úřadu, kde získám EURI. Následně budou všechny zásilky na mé jméno odbavovány jako obchodní zásilky. Takže se následně, pokud jsem to správně pochopil, vypočítá cena DPH a CLO. Tuto částku poté zaplatím při převzetí zboží.
Také nevím, jak je to s fakturou, která mi prokáže nákup tohoto zboží, pokud ji odesílatel nepřiloží, což se často může stát. Stačí pak použít například výpis z eshopu o zaplacení objednávky ?
Zisk z prodaného zboží se pak samozřejmě řádně zdaní.
Doufám, že jsem na něco v celém postupu nezapomenul, a pokud ano, prosím o doplnění.
Zajímá mě, zdali je tento postup správný.
Předem mnohokrát děkuji za odpovědi