Dobrý den,
potýkám se nyní s menším problémem, který chci vyřešit tak, abych neměl problémy s FÚ a mohl klidně spát. Jsem jednatelem a společníkem v s.r.o. Momentálně jednáme s ruskou firmou ohledně zakázky, kterou jim chceme zadat, mají perfektní reference, atd.
Předtím, než dojde k realizaci díla (software), sepíšeme řádnou smlouvu, kde budou veškeré náležitosti ohledně podmínek, atd.
Člověk, majitel oné firmy, pobývá momentálně v ČR a se svou firmou komunikuje na dálku s tím, že zde má kancelář. Platbu zálohy za dílo chceme řešit v hotovosti na základě dohody. Výše zálohy bude dána ve smlouvě. Otázka tedy spočívá v tom, zda-li budeme potřebovat fakturu od oné ruské firmy, případně nám bude stačit výdajový doklad a smlouva. Co se týče FÚ, chceme, abycho m tam měli vše v pořádku.
Jak máme toto účetně a dle zákona řešit s firmou, která nepodniká v EU? Ohledně platby zálohy budeme mít výdajový doklad a podepsanou smlouvu. Budeme potřebovat ihned i fakturu? Pokud ano, jak je to s daněmi, pokud někdo fakturuje z Ruska do ČR? Lze takovouto platbu zálohy dát do nákladů?
Podle paní na FÚ, se kterou jsem se o tom bavil, se jim nebude prý líbit, pokud z firemního účtu vybereme hotovost, kterou předáme subjektu mimo EU i když v ruce budeme mít smlouvu, výdajový doklad a fakturu.
Doufám, že jsem vše popsal tak, aby to bylo pochopeno. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Honza N.