Jak podnikat - diskuzní fórum

Témata => Daňové výdaje => Téma založeno: miruska.j Prosinec 05, 2010

Název: Restaurace
Přispěvatel: miruska.j Prosinec 05, 2010
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně provozování restaurace. Jedná se mi především o potraviny, které mám ve výdajích, ale zkazí se mi nebo jim projde lhůta. Musí se tyto zásoby dodanit? Nebo se jedná o přirozený úbytek nebo něco podobného a dodaňovat se to nemusí? A jak by to bylo v tomto případě u plátce DPH? Kdy si samozřejmě DPH na tyto potraviny již poplatník uplatnil. (a ještě se zeptám úplně bokem  - v restauraci budu účtovat stravovací služby - a to je předpokládám 20% dph?) Předem mockrát děkuji za odpovědi.
Název: Restaurace
Přispěvatel: Zdena Prosinec 06, 2010
Restauraci nedělám, takže jen orientačně:

U zásob potravin bych využila ustanovení § 24/2/zg): výdaje (náklady) vzniklé v důsledku prokazatelně provedené likvidace zásob materiálu, zboží, nedokončené výroby, polotovarů a hotových výrobků; u léků, léčiv či potravinářských výrobků pouze, pokud je nelze dle zvláštních právních předpisů uvádět dále do oběhu128). K prokázání likvidace je poplatník povinen vypracovat protokol, kde uvede důvody likvidace, způsob, čas a místo provedení likvidace, specifikaci předmětů likvidace a způsob naložení se zlikvidovanými předměty, a dále uvede pracovníky zodpovědné za provedení likvidace

Pokud tedy bude protokol s potřebnými náležitostmi (myslím, že potraviny by se měly odevzdat do kafilerie, musíte zjistit), tak nemusíte takto vyřazené zásoby dodaňovat ani daní z příjmů, ani DPH (prokazatelná likvidace není zdanitelným plněním). Sazba daně u stravovacích služeb je 20%, prodej jídel přes ulici možno účtovat se sníženou sazbou, ale špatně se prokazuje.